Presiunea corectă în anvelopele mașinii tale este un aspect esențial pentru siguranța rutieră, economisirea de combustibil și prelungirea duratei de viață a anvelopelor. În acest articol, vom discuta despre importanța presiunii corecte în anvelope, modul de determinare a acesteia și consecințele unei presiuni inadecvate. Menținerea presiunii corecte în anvelopele mașinii tale este esențială pentru siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic, pentru economisirea de combustibil și pentru prelungirea duratei de viață a anvelopelor. Verificarea și ajustarea regulată a presiunii este un obicei simplu, dar crucial, care ar trebui să facă parte din rutina de întreținere a mașinii tale.

Importanța presiunii corecte în anvelope:

  • Presiunea în anvelope are un impact semnificativ asupra performanței mașinii și a siguranței rutiere. O presiune adecvată asigură următoarele beneficii:
  • Siguranța rutieră: Anvelopele subumflate pot afecta aderența și controlul mașinii, crescând riscul de accidente, în special în condiții de vreme nefavorabile.
  • Economisirea de combustibil: Anvelopele subumflate creează o rezistență mai mare la rulare, ceea ce duce la un consum crescut de combustibil.
  • Durata de viață a anvelopelor: O presiune inadecvată poate cauza uzură neuniformă a anvelopelor, determinând necesitatea înlocuirii acestora mai devreme.

Cum determini presiunea corectă:

Presiunea corectă în anvelope este specificată în manualul mașinii tale și pe o placă de metal sau autocolant amplasată de obicei în interiorul ușii șoferului sau în capacul de combustibil. Presiunea este exprimată în psi (pound per square inch) sau kPa (kiloPascal).

Nu te baza pe presiunea nominală marcată pe anvelope, deoarece aceasta se referă la presiunea maximă admisă, nu la cea optimă pentru mașina ta.

Cum să verifici și să ajustezi presiunea:

Pentru a verifica și a ajusta presiunea în anvelope, urmează acești pași:

Achiziționează un manometru de presiune pentru anvelope, care poate fi găsit în majoritatea magazinelor auto.
Asigură-te că anvelopele sunt reci (mașina a stat o perioadă în repaus). Temperatura poate afecta presiunea anvelopelor.
Scoate capacacele valvei de pe anvelope.
Folosește manometrul pentru a măsura presiunea în fiecare anvelopă. Compară valorile cu cele specificate în manualul mașinii sau pe placă.
Dacă presiunea este prea mică, umflă anvelopele la valoarea corectă folosind o pompă de aer. Dacă este prea mare, eliberează puțin aer din anvelope folosind manometrul sau o capătătoare adecvată.

Verificare regulată:

Presiunea în anvelope trebuie verificată regulat, cel puțin o dată pe lună și înainte de călătorii lungi. O presiune inadecvată poate fluctua în timp și poate fi influențată de temperatură.

Consecințele unei presiuni inadecvate:

Subumflare: Anvelopele subumflate pot duce la uzură neuniformă, creștere a consumului de combustibil, slăbirea aderenței pe drumuri umede sau alunecoase, precum și la supraîncălzirea anvelopelor în timpul condusului.

Supraumflare: Anvelopele supraumflate pot cauza o aderență redusă pe suprafețe alunecoase, pot afecta confortul la conducere și pot crește riscul de avarii ale anvelopelor.