Info și istoric:

Renault Arkna este un autoturism de tip SUV crossover produs de către compania Renault începând cu anul 2019 în Rusia, 2020 în Corea de Sud și 2021 în Kazakhstan. Este un model ce are o linie a acoperișului înclinată și diferă ca platformă în funcție de zonă. În Rusia, modelul are la bază o platformă mai veche de Duster B0 dar în Corea de Sud utilizează o platformă mai avansată precum CMF-B și denumirea de Renault Samsung XM3. Termenul de Arkana, conform spuselor celor de la Renault, provine din latină „arcanum” ceea ce traduce prin secret. Interiorul modelului Arkana este asemănător cu cel al modelelor Renault Zoe sau Clio și are o consolă centrală cu trei guri de ventilație. Consola măsoară între 4.2, 7.0 și 10.2 inch ăn funcție de modelul ales. Arkana este primul model de tip Suv Coupe al companiei Renault și se poate configura și sub motorizare de tip hibrid.

Debutul lui Renault Arkana a fost în Mai 2019 în Rusia și aici este de asemenea asamblat la fabrica din Moscova. Prima apariție a fost în 2018 la salonul auto de la Moscova. Modelul rusesc folosește platforma B0 mai veche dar care a fost puternic îmbunătățită. Modelul rusesc folosește un motor pe benzină de 1.3 litri turbo alături de cutie Jatco CVT8. Modelu Sud Corean folosește platforma mai nouă CMF dar are doar tracțiune față în comparație cu platforma B0. Versiunea CMF este de asemenea mai lungă cu 25 mm față de B0. Versiunea Sud Coreană se poate configura cu două motorizări: de 1.3 litri turbo cu transmisie  EDC sau 1.6 litri cu transmisie Jatco CVT7. Versiunea pentru Europa a fost lansată în Septembrie 2020 și folosește platforma Sud Coreană. Modelul european are la bază un motor mild hibrid de 1.3 litri turbo pe benzină, cuplat la o cutie în șapte rapoarte EDC. Pe partea de transmisie, Renault Arkana beneficiază de cutie manuală în cinci și șase rapoarte și cutie automată în șapte rapoarte și X-Tronic.

Cât costa Renault Arkana în anul 2022? Modelul pornește de la suma de aproximativ 26.100 euro și poate crește în funcție de configurația aleasă.

Ce versiuni de Renault Arkana sunt disponibile spre configurare? Renault Arkan poate fi configurat în versiuni precum: Equilibre, Techno, RS Line, Equilibre E-Tech Full Hybrid 145, Techno E-Tech Full Hybrid 145 și E-Tech Engineered Full Hybrid 145. Versiunea din urmă fiind cea mai costisitoare și având un preț de plecare de la aproximativ 33.300 euro. Versiunea e-tech full hybrid 145 se diferențiază de Equilibre prin dotări și opțiuni precum: volan încălzit, scaune față încălzite, banchetă spate rabatabilă, scaun șofer cu reglaj electric, planșeu portbagaj, volan din piele, oglindă retrovizoare interioară – fără ramă, jante aliaj 18, trapă, asistență unghi mort etc.

Siguranță Renault Arkana – La testele de siguranță EuroNcap din anul 2019, Arkana a obținut 5 stele. Modelul testat fiind Renault Captur 1.0 TCe, LHD.

Producător Renault
Dată începere producție: 2019
Țări asamblare: Rusia, Ucraina, Corea de Sud, Kazakhstan
Clasă: Suv Compact Crossover
Modele: LJC, LJL

PRO:

Design atractiv.

O mulțime de echipamente standard.

Interior practic.

Contra:

Scaunele spate nu sunt pliabile.

Performanțe medii.

Probleme, în funcție de model:

S-au raportat probleme legate de: probleme cu direcția din cauza calibrării defectuoase a computerului electronic de servo.

Date tehnice și modele:

Renault Arkana
2019 – Coupe, Crossover
Putere : de la 114 la 150 CP | Dimensiuni: 4568 x 1843 x 1576 mm

sursă date: auto-data.net

Consum:

Consumul variază în funcție de an/capacitatea motorului/numărul de cai putere. Consumul mixt de combustibil în condiții normale de mers, la 100 de km este de: Motorul de 1.3 TCE de 140 cai putere are un consum mixt de 5.8 litri la 100 km.

Competitori și Alternative:

  • Citroen C4
  • Mazda CX-30
  • Toyota C-HR
  • VW T-Roc
  • Audi Q3 Sportback

Pagina oficială ,click aici.